Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
   Rebutjar

'El meu nom no és Irina'. Premi al Llibre Infantil i Juvenil Millor Editat

Revista Lletres Valencianes 38

El meu nom no és Irina

El meu nom no és Irina. Premi al Llibre Infantil i Juvenil Millor Editat. Premi Samaruc dels Bibbliotecaris Valencians 2014. Premi de la Crítica 2014, de l'AELC. Xavier Aliaga / AutorAndana Editorial. Algemesí, 2013

Enguany, El meu nom no és Irina, de Xavier Aliaga (Andana Editorial), ha guanyat el Premi al Millor Llibre Infantil i Juvenil, que atorga la Generalitat Valenciana. El llibre és una joia en molt sentits: el treball de l'autor, pel que fa a la coherència dels personatges; la narració que s'allunya de la narrativa juvenil més convencional; l'ús de la llengua, el valencià; el to i el tractament de la gent jove; la història que va creixent i encisant; l'elecció de la il·lustradora Paula Bonet; el disseny i la maquetació; la sorpresa per als lectors i les lectores, que s'amaga entre els fulls, i, en definitiva, la cura en l'edició… Hi ha força elements objectius que el fan mereixedor d'aquest premi.

Per damunt de tot això, veritablement, el mèrit està en un aspecte intangible que actualment té més valor que mai, en una manera d'entendre l'ofici d'editor, en una manera d'estimar la literatura, l'exercici del periodisme, l'ofici d'escriptor, l'art i el llenguatge de la il·lustració, que va més enllà del resultat final del llibre, que és previ i que comparteixen les persones que han participat d'aquest procés creatiu.

Xavier Aliaga, l'autor, i Ricard Peris, l'editor, han compartit el procés amb gust, s'han fet propostes i n'han acceptat suggeriments. «Els dos –autor i editor– sabíem el que no volíem fer, desitjàvem un llibre diferent, pensant en un públic i en el respecte al lector», diu Peris. «La satisfacció que produeix un procés compartit per a aconseguir un treball ben fet no té preu. I més encara si obtens el principal reconeixement —explica Peris—, que és el dels lectors, ja que l'editorial està ja quasi esgotant la segona edició».

El mèrit està en un equip de persones que ha seguit mantenint la confiança en el treball en què creuen a pesar de les condicions adverses; en continuar escrivint, com ha fet Xavier Aliaga, tot i la tempesta, per la convicció que podia, i era necessari, seguir fent-ho. El mèrit està en l'editor, Ricard Peris, d'Andana Editorial, que sobreviu –que ja és– i continua apostant per l'edició en valencià, per incorporar noves maneres d'entendre l'ofici i per acollir projectes de gent jove amb bones idees.

El mèrit, que es reuneix en El meu nom no és Irina, és el dels professionals que senten la necessitat d'una feina ben feta. Els podem agrair el premi perquè significa que encara hi ha persones que, tot i les dificultats a què s'enfronten la cultura i la nostra llengua, continuen contribuint a un patrimoni que és de tots i que és imprescindible per a mantenir la nostra identitat com a poble. Els llibres en valencià són des de ja fa massa temps una aposta sacrificada per a autors i editors.

D'altra banda, Aliaga s'estrena en la literatura juvenil i ens porta una mirada d'igual a igual a la gent més jove per a recordar-nos que no hi ha una joventut uniforme, perduda o guanyada, tant se val, homogènia. Hi ha joves i joves, amb capacitats, amb idees, amb desitjos, amb consciència, amb frustracions i amb esperança. Amb la seua primera novel·la juvenil, Aliaga reuneix el recorregut d'un periodista i escriptor que ha sabut navegar tot i les inclemències d'un oratge gris per a la professió, i més encara si, a més, escrius en valencià.

Anna Gimeno

Revista Lletres Valencianes núm. 38

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres38_e.htm 

Entrevista d'Andrea Lluch a Ricard Peris, Revista Lletres Valencianes núm. 33

 

Llibre: El meu nom no és Irina

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

L'Associació d'Editors del País Valencià recolza l'activitat dels creadors i rebutja la pirateria i la reproducció il-legal de tots els
productes culturals: llibres, música, pel-lícules, vídeojocs, i programes d'ordinador.
'El meu nom no és Irina'.  Premi al Llibre Infantil i Juvenil Millor Editat | valencianbooks.com
Principal Llibres Escriptors Contacte Cercar Tema Hemeroteca subscriure's